Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn




Jag är uppväxt på den här rätten och det är en stapelvara på alla juggefester jag nånsin varit på. Den finns lite överallt i medelhavsregionen och alla länder hävdar att rätten kommer från dom. Självklart kommer den från Serbien, alla andra har fel =) (Egentligen kommer den från en turkisk bagare, Mehmed Oğlu, som satte upp shop i  Niš i Serbien 1498, men det pratar vi inte om)

Köp ingen jävla fetaost från arla eller nått Lidl-skit, köp riktig feta från bulgarien eller nått, dom där metallrören som man brukar se på välsorterade butiker eller i närmsta orientlivs. Det finns även fetaost från Tyskland och Danmark i 500g tetrapack, den är ganska bra också till den här rätten. Den är skit i sallader för den är alldeles för krämig, men det funkar här och i såser och röror.

1 paket filodeg, inte jufka, då blir det något annat (500g)
500g fetaost
500g keso
3 ägg
2-3 dl mjölk
salt och peppar
1-2tsk vegeta
mjölk och olja till pensling


  1. Mosa ner fetaosten i en bunke. Rör i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
  2. Pensla en långpanna eller stor plåt med olja. Börja med att lägga 2 lager filodeg, sen fyllning, sen 2 lager filodeg. Pensla med mjölk, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med olja, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med mjölk osv. Det blir typ 5 lager med fyllning. Sista lagret ska vara 2 lager filodeg som först penslas med mjölk och sen med olja.
  3. Grädda i 175 grader i 40 minuter. Täck över med folie om den blir för brun. Låt den sen svalna och skär i rutor. Den är god både varm och kall.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma