Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon
Man kan välja topping som man vill, men kalla grönsaker och ägg är traditionellt. |
Jag är en av dom där konstiga personerna som gillar kall pasta, men så är jag ett kolhydratmonster också. Kalla nudlar är också skitgott, så när jag fick reda på att det fanns en koreansk kall nudelsoppa så var jag ju tvungen att göra lite research. Jag hittade recept på två av mina favorit youtube-kanaler för koreansk matlagning, Maangchi och SeonKyoung Longest. Efter det var det enda problemet att hitta själva nudlarna, vilket jag gjorde på hylla 2 i Saigon Food. Det finns två versioner av denna rätt, Mul-naengmyeon som är den milda varianten och Bibim-naengmyeon som är den starka varianten. Nedan är receptet för den milda.
Så här ser nudlarna ut |
Recept:
2 pers huvudrätt eller 4 pers förrätt
hälften av nudlarna i paketet
2 av buljongpåsarna
2 av senapsoljepåsarna
sesamolja
salladskål
salladslök
gurka
koriander
kimchi
2 kokta ägg
rostade sesamfrön
- Koka upp vatten till nudlarna och sno 2dl att blanda ut buljongpåsarna med. När buljongen upplöst, häll i totalt 4dl kallt vatten och is och ställ sen in i frysen så länge.
- Koka nudlarna 4-5 min och skölj sen i kallt vatten. När dom kallnat lite, börja "tvätta" dom för att få bort det mesta av ytstärkelsen. Ta sedan en handfull, typ hälften, snurra ihop med handen och lägg i en nudelskål.
- Hacka valfria toppings, ovan är dom jag körde, och lägg ovanpå nudlarna. Häll på buljongen och droppa sedan över senapsolja, sesamolja och sesamfrön.
Det var kallt, fräscht och skitgott, speciellt en varm sommardag. Jag ska testa att hälla buljongen i en termos i slushyform och ta med färdigkokta kalla nudlar med toppings till en picknick. Jag oroar mig mest för att nudlarna ska klistra ihop sig. Jaja, vi får se =)
Kommentarer
Skicka en kommentar