Elvis special - eller Fransk Chokladtårta med jordnöts- och bacon-ganache
Elvis Special
Det här receptet började som en fransk chokladtårta, en finare, fluffigare version av kladdkaka. Det skulle även kunna vara så att detta är originalet till den älskade kladdkakan, men det har jag inget riktigt belägg för egentligen. Hursomhelst så blev jag inspirerad av ett recept som jag lagade på en tävling och bestämde mig för att lägga till en topping på kakan för att göra den ännu mer dekadent. Först körde jag med smält choklad och smör, sen körde jag 50/50 choklad nougat (vilket också är skitgott).
Det här receptet började som en fransk chokladtårta, en finare, fluffigare version av kladdkaka. Det skulle även kunna vara så att detta är originalet till den älskade kladdkakan, men det har jag inget riktigt belägg för egentligen. Hursomhelst så blev jag inspirerad av ett recept som jag lagade på en tävling och bestämde mig för att lägga till en topping på kakan för att göra den ännu mer dekadent. Först körde jag med smält choklad och smör, sen körde jag 50/50 choklad nougat (vilket också är skitgott).
Snilleblixten kom en söndagsmorgon hemma hos en polare. Vi bodde väldigt många polare i samma huslänga ett tag ("Berget" represent!) vilket ledde till att vi ganska ofta festade eller hängde tillsammans. På söndagar hände det att vi samlades hemma hos en av polarna och gjorde en improviserad knytkalas-brunch. Det blev en väldigt brokig mix av matrester och frukostmat som folk hade tillgängligt, men det var det som var lite kul, hänga i morgonrock och äta skum mat tillsammans. En av dessa söndagar fanns det, efter det initiala frosseriet, lite kladdkaka och knaperstekt bacon kvar. Jag resonerade att bacon är gott, choklad är gott, då borde det vara gott tillsammans. När jag la bacon på en bit kladdkaka så kollade alla chockerat på mig, när jag sen stoppade biten i munnen så var det lite varierade reaktioner. Min reaktion var en käftsmäll av njutning och eufori. När mina polare såg min reaktion så trodde dom att jag skämtade, men några testade samma kombination och fick samma reaktion. Helt plötsligt ville alla testa och en smaksensation var född. Den hade visserligen funnits i USA ett tag säkert, men det hade inte riktigt spridit sig till Sverige än.
Jag använde erfarenheten från denna händelse och kombinerade lite olika smaker för att till slut komma fram till detta recept. Jag resonerade att om "The King" gillade jordnötssmör och bacon, så är det gott nog för oss dödliga. Han hade banan, bacon, sylt och jordnötssmör på sin favoritmacka, men jag har ersatt bananen med bananglass och sylten har jag hoppat över helt, nån gräns får man dra...
Ugn: 225 grader
100g + 50g mörk 70% choklad
100g smör
2ägg
2dl socker
1.75dl mald mandel eller mandelmjöl
2msk (30g) jordnötssmör
½ paket bacon (60g typ)
½ dl grovhackade jordnötter
- vispa ägg och socker pösig
- Smält 100g smör och 100g choklad tillsammans på valfritt sätt
- vänd ner mandel och choklad/smör omväxlande.
- Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen i 13-15 min och ställ sedan att svalna.
- Finhacka baconet och stek det knaprigt. Lägg det på en pappershanduk för att bli av med det mesta av fettet.
- Smält jordnötssmöret och 50g choklad tillsammans och häll över kakan när den har svalnat lite.
- Strö över bacon och jordnötter och servera.
Kommentarer
Skicka en kommentar