Shakshuka - frukost i mellanöstern



Jag tycker svensk frukost är ganska tråkig. Visst, man kan spexa till gröten, müslin eller mackan, men i slutänden är det ändå samma sak hela tiden. När jag har tid så brukar jag göra frukost från andra länder som omväxling och en av mina favoritregioner när det kommer till frukost är mellanöstern. Det brukar vara ett dignande bord med massor av smårätter, frukt, grönsaker, bröd, röror osv, men det finns enklare frukostar också. Några av dessa enklare frukostar är hoummus med bröd, foul (böngryta) med bröd eller shakshuka med bröd. Av dessa gillar jag nog ändå shakshuka bäst då den är omväxlande i smak, lätt att preppa dagen innan och ganska lätt att göra på morgonen. Jag brukar göra såsen dagen innan, så på morgonen häller jag bara upp såsen, knäcker i äggen och ställer in i ugnen. Under tiden den står i ugnen fixar jag resten, typ kaffe, té, lite färska grönsaker och bröd.

Recept:
4-6 portioner

1 hackad gul lök
2 rivna vitlöksklyftor
1 hackad stor röd paprika
olivolja
salt & peppar
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ tsk kanel
(½ tsk chiliflakes)
2 burkar krossade/plommon tomater av bra kvalité (du kan ersätta en av burkarna med 4dl hackad kvisttomat)
2 tsk socker
1 tsk vegeta 
6 ägg
100g fetaost
persilja till garnering

  1. Svetta löken, vitlöken och paprikan i olivolja. Salta och peppra redan här så blir grönsakerna lite mjukare direkt. Stek tills löken är svagt genomskinlig.
  2. Lägg i tomatpuré, och kryddorna och fräs lite till så att alla smaker aktiveras.
  3. Häll på tomater, socker, vegeta och koka på svag värme under lock i 10 min ungefär. Fram till hit kan du förbereda inför morgondagen. Smaken blir t o m bättre då såsen får lite tid att dra ihop mer, men man får tänka på att kanske lägga på några minuter tillagningstid i ugn sen nästa dag då såsen är kall.
  4. Häll ner såsen i en valfri ugnsform som är tillräckligt stor att rymma 6 knäckta ägg men inte större än så. Är pannan som du har gjort såsen i tillräckligt stor och ugnsfast så är det en bonus.
  5. Gör små "gropar" i såsen och knäck försiktigt i äggen i groparna. Se bild nedan.
  6. Grädda på 200 grader i 15-20 min beroende på hur lös du vill ha gulan.
  7. Strö över fetaost, persilja och servera med valfritt mellanösternbröd. Själv gillar libabröd för man kan använda det som skopa. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma