Smörgåstårta - Den svenskaste maträtten
När man frågar någon vad som är traditionell svensk mat så får man ganska ofta svaren köttbullar, falukorv, sill eller kåldolmar. Faktum är dock att alla dessa rätter inte är svenska utan har importerats vid olika skeden i historian. Köttbullarna kom från turkiet med Karl XII (och från Kina ursprungligen), falukorven gjordes av tyska invandrare under 1600-talet, inlagda sillen kommer från nederländerna (Maatjes) och kåldolmarna kom från Ryssland/Polen (och från Kina ursprungligen). Jag har gjort lite research (inte alltför djup) och kommit fram till att smörgåstårtan är en av de få rätter som skapats i Sverige.
Jag har tagit bort alla volymenheter för dom var väldigt förvirrande då de var anpassade för olika storlekar på smörgåstårtor. Sen beror det ju också på hur mycket "smet" man gillar att ha på en tårta. Om man gör tårta på skivat rostbröd som man skär bort kanterna på, så räknar jag ungefär ½dl fyllning per skiva. Så till en tårta som är 3x3 brödskivor så har jag ungefär 5dl fyllning per lager. Jag har kategoriserat fyllningarna nedan.
När det kommer till bröd finns det ju lite olika ambitionsnivå. Man kan baka eget bröd som matchar den storleken på tårtan man ska göra, eller så kan man köpa något färdigt som passar det fyllning man vill göra. Några alternativ kan vara mörk kavring, som från start är praktiskt fyrkantig, "rasken" rostbröd, som lätt kan anpassas genom att bara skära av kanterna, eller kanske hönö-/juliakaka, som väldigt enkelt gör en rund tårta. Vad ni än gör, köp inte "landgångsbröd", det smakar ingenting, är mycket dyrare än vanligt bröd och har skitmycket konserveringmedel. Själv kör jag hönökaka om jag har bråttom eller har en dekorationsidé som passar en rund tårta, eller så kör jag något rostbröd och skär bort kanterna. Det praktiska med rostbrödstårtan är att den då redan är uppdelade i praktiska bitar som man bara kan lyfta ut utan kladd.
Fisk och skaldjur
- lättmajonnäs, lätt crème fraiche, rökt lax i tärningar, skalade räkor i fina bitar, hackad dill
- lättmajonnäs, lätt crème fraiche, tonfisk, chilisås, svensk senap, hackad dill, hårdkokta hackade ägg
- böcklingpastej, majonnäs
- naturell mjukost, räkor
- skalade räkor, hårdkokta ägg, tärnad lättsaltad gurka, avokado i tärningar, hackad gräslök, hackad dill, crème fraiche, Kesella, salt och peppar
- Creme fraiche, majonäs, ägg, röd stenbitsrom, crabsticks, räkor
- valfri tonfiskröra
Vegetariskt
- keso, svarta oliver, salt & peppar
- parmesanost, marinerade kronärtskocksbottnar
- avokado, vispgrädde
- herrgårdsost, mjukost, champinjoner
- hårdkokta ägg, majonnäs, krasse, salt & peppar
- kokta kikärter, citron, olivolja, färsk oregano
- avokado, citron saft, äpple i tärningar, strimlad purjolök, gröna oliver, Kesella, salt och peppar
- riven morot, crème fraiche, strimlad purjolök, fårost, tärnad paprika
- gorgonzola, soltorkade tomater, svarta oliver, Kesella, lätt crème fraiche, vitlöksklyfta, basilika, rucolasallad
- Keso, soltorkade tomater, gräddfil, majonäs
- philadelphiaost (ört), Krossad avrunnen ananas, gräddfil, majonnäs
- tomat, röd lök, mozzarella, pesto
- Cantadouost med vitlök, philadelphiaost, lätt crème fraîche
- tapenade, keso
- pesto rosso, Creme fraiche
- avokado, färskost, citronsaft, salt, svartpeppar, tabasco
Kött
- Pepparrot, cremecheese, skinka, krasse
- rostbiff, potatissallad
- kokt ägg, bacon, majjo, Sriracha
- grillad kyckling, curry, majjo, ärtor, kokt ägg, äpple, lök
- hamburgerkött, vispgrädde, riven pepparrot
- rökt skinka, hårdost, ananas, tärnad gurka, tärnat äpple, strimlad purjolök, vispgrädde, majonnäs, senap, salt och peppar, tabasco
- Bredbar Leverpastej, Crème fraiche, majonnäs, Mimosasallad, herrgårdsost
- grillad kyckling, bacon, soltorkade tomater, gräslök, majjo, senap, matyoghurt
- rökt renstek, kantarell färskost, bostongurka, pepparrot
- leverpastej, remouladsås
- skinka, mimosasallad
- bacon, syltlök, majjo, creme fraiche
- pannbiff el. köttfärslimpa, gurkmajjo
- tomat, salami, skinka, ost, pepparrot
- Hackad rökt skinka, mandarinklyftor, gräddfil, majonnäs
- leverpastej, bostongurka, gräddfil, majonnäs, bacon
- parmaskinka, soltorkade tomater marinerade, Philadelphiaost, lätt crème fraiche
- kassler, purjolök, persilja, majonnäs, kesella kvarg, gräddfil, vispad grädde
- Bredbar Leverpastej, vispad grädde, bostongurka
- färskost med örter, parmaskinka
- rökt skinka, hårdkokt ägg, gul lök, bostongurka, majonnäs, salt & svartpeppar
Olika sorters smet att ha på tårtan
- vispgrädde, riven pepparrot
- vispgrädde, majonnäs, senap
- vispgrädde, ädelost, mjölk
- Creme fraiche, majonäs, persilja
- majonäs, Creme fraiche, kesella kvarg
- Creme fraiche, cream cheese
Garnering
Ha på vad ni vill, men att matcha garnering efter fyllningen är oftast en bra idé. Använd saker som finns i fyllningen redan eller saker som kompletterar smakerna i fyllningen. Jag vet inte vem det var som kom på att matcha leverpastejsfyllning med räkor, men den personen borde skjutas.
Kommentarer
Skicka en kommentar