Vegetarisk "sill" - för dig som gillar konceptet sill, men inte gillar att äta sill
Jag gillar traditioner, speciellt traditioner och högtider som innehåller måltider. Problemet med det är dock att de flesta högtidsmåltider innehåller sill och jag gillar verkligen inte sill. Jag har problem med fet fisk generellt, men inlagd sill är nog värst. Jag har försökt lära mig att äta det under flera år men har nu gett upp. Jag har dock hittat ett alternativ som funkar väldigt bra, så bra att det fanns inbitna sillfantaster som inte märkte att sillen ersatts med aubergine på senaste midsommarfirandet. Tanken är att man kör grundreceptet först för att få själva "sillen", sen tar man upp den ur lagen och lägger den i valfri sås eller röra. Nedan fäljer grundreceptet och förslag på en massa såser som jag snott från lite olika ställen. Recepten går oftast att göra helt veganska men dom går också lika bra att använda till vanlig sill.
Receptet räcker till 1 full normalstor burk ungefär (typ 5-6dl).
Grundrecept:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 aubergine (½ aubergine motsvarar ca 300 g)
1/2 rödlök
1 morot
Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Skala auberginen, dela den på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor.
Skala och skiva löken och morötterna. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp, låt svalna och dra i kylen över natten.
Senapssill:
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1/2 aubergine (½ aubergine motsvarar ca 300 g)
1/2 rödlök
1 morot
Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Skala auberginen, dela den på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor.
Skala och skiva löken och morötterna. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp, låt svalna och dra i kylen över natten.
Senapssill:
1/2 dl skånsk senap eller annan grov senap, typ Graveleijs
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olja
1 litet knippe färsk dill (typ 20 g)
salt och peppar
Rör ihop senap, socker och vinäger. Vispa ner oljan i en stråle i senapsblandningen.
Hacka dillen och blanda med senapssåsen, smaka av med salt och peppar.
Låt "sillen" rinna av och vänd ner i såsen.
Currysill:
1/2 dl syltlök
1 msk lag från löken
1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl majonnäs
1/2 msk curry
salt och peppar
Hacka syltlöken och rör ihop med lagen, crème fraiche och majonnäs. Krydda med curry och smaka av med salt och peppar.
Västkustsås:
2 dl majonnäs
3 msk tångcaviar, blandade färger
ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad färsk dill
1 finhackad liten rödlök
salt och svartpeppar
Olivolja
Rör ihop allt och vänd ner "sillen".
Asiatisk:
1-2 shalottenlökar
150 g vårlök
2 msk riven färsk ingefära
1 riktigt finhackat citrongräs (innersta stammen)
1 strimlad röd spansk peppar
Saft och skal av 1 lime
2 dl Gräddfil
salt och peppar
½ dl hackad färsk koriander
Blanda ihop alla strimlade grönsaker och limen med gräddfilen, smaka av med salt och peppar.
Gräslök och citronsill:
2 dl gräddfil
1 dl finhackad färsk gräslök
1 msk majonnäs
rivet skal av 2 citroner
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
Mixa gräslök och gräddfil till en ljusgrön sås. Blanda gräddfilen med övriga ingredienser. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl ett par tim innan servering.
Koriander och citrussill:
1 schalottenlök
2½ dl gräddfil
2 cl akvavit
1 msk honung
rivet skal av ½ citron
rivet skal av ½ apelsin
rivet skal av ½ lime
1 msk stötta korianderfrön
Skala löken. Hacka sill och lök och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i kyl minst 3 tim, gärna ett dygn.
Dijon och kaprissill:
½ gul lök
50 g kapris
1½ msk dijonsenap
2 dl gräddfil
1 krm grovmalen svartpeppar
Skala och strimla löken tunt. Spara 1 msk kapris till garnering, grovhacka resten. Blanda lök, kapris, senap, gräddfil och peppar. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.
Dill- och pepparrotssill:
½ rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
½ dl finhackad färsk dill
½ tsk ättiksprit 12%
1 tsk honung
1 krm svartpeppar
2 msk riven pepparrot
Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.
1 msk lag från löken
1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl majonnäs
1/2 msk curry
salt och peppar
Hacka syltlöken och rör ihop med lagen, crème fraiche och majonnäs. Krydda med curry och smaka av med salt och peppar.
Västkustsås:
2 dl majonnäs
3 msk tångcaviar, blandade färger
ca 1-2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad färsk dill
1 finhackad liten rödlök
salt och svartpeppar
Olivolja
Rör ihop allt och vänd ner "sillen".
Asiatisk:
1-2 shalottenlökar
150 g vårlök
2 msk riven färsk ingefära
1 riktigt finhackat citrongräs (innersta stammen)
1 strimlad röd spansk peppar
Saft och skal av 1 lime
2 dl Gräddfil
salt och peppar
½ dl hackad färsk koriander
Blanda ihop alla strimlade grönsaker och limen med gräddfilen, smaka av med salt och peppar.
Gräslök och citronsill:
2 dl gräddfil
1 dl finhackad färsk gräslök
1 msk majonnäs
rivet skal av 2 citroner
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 krm grovmalen svartpeppar
Mixa gräslök och gräddfil till en ljusgrön sås. Blanda gräddfilen med övriga ingredienser. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl ett par tim innan servering.
Koriander och citrussill:
1 schalottenlök
2½ dl gräddfil
2 cl akvavit
1 msk honung
rivet skal av ½ citron
rivet skal av ½ apelsin
rivet skal av ½ lime
1 msk stötta korianderfrön
Skala löken. Hacka sill och lök och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i kyl minst 3 tim, gärna ett dygn.
Dijon och kaprissill:
½ gul lök
50 g kapris
1½ msk dijonsenap
2 dl gräddfil
1 krm grovmalen svartpeppar
Skala och strimla löken tunt. Spara 1 msk kapris till garnering, grovhacka resten. Blanda lök, kapris, senap, gräddfil och peppar. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.
Dill- och pepparrotssill:
½ rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
½ dl finhackad färsk dill
½ tsk ättiksprit 12%
1 tsk honung
1 krm svartpeppar
2 msk riven pepparrot
Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar