Nödraketer - eller enkla middagar för när man verkligen inte orkar
Jag brukar ha som ambition att laga middag från grunden nästan varje dag så att vi äter nyttigt och bra. Vissa dagar orkar man dock bara inte och då är det bra att ha några nödraketer. Med nödraketer menar jag rätter som kräver minimal ansträngning att laga men som ändå kan räknas som en fullgod middag och inte bara yoghurt med mackor. Under åren har jag gått igenom ett antal såna rätter och även plöjt igenom färdigrätter och halvfabrikat för att hitta saker som är goda och användbara. Nedan är en liten lista över de nödraketer som cirkulerar i vårt hem just nu:
Pasta
Enkel pastasås - stek valfritt protein (färs, korv, bacon, skinka, kyckling, oumph, soja osv), valfria grönsaker (lök, purjo, broccoli, zuchini, paprika, morot osv). Tillsätt smaksatt creme fraiche (parmesan, franska örter, paprika chili), matlagningsgrädde, lite flytande buljong och valfria kryddor. Koka ihop och servera med pasta. Om du får en massa rester kan du bara röra ihop allt, lägga i en form, dra på ost och gratinera.
Risoni-otto - Fräs t ex kyckling, timjan, lök, vitlök och svamp. Dra på en extra klick smör och risoni (pasta som ser ut som ris) och stek lite till. Gör en buljong under tiden och koka upp (tärning eller flytande med vatten). Sleva över buljong i stekpannan så att det precis täcker allt och sjud på låg värme. Rör om relativt ofta. Sleva över en slev buljong i taget när det blir torrt och fortsätt röra om. När pastan är klar (typ 10 min) så häller du på lite mer buljong så att smeten är lite lös, sen rör du ner en grabbanäve med nyriven parmesan (eller grana padano). Hackad persilja, citroncest, färsk timjan och strö över om du vill vara fancy.
Kelda pastasås (ost, 4 ost osv) - värm upp, häll i strimlad skinka eller salami, klart. Lägg till lite kokta ärtor eller broccoli om du vill ha lite grönsaker också.
Pasta fejconara - Stek bacon, dra på lätt creme fraiche, matlagningsgrädde och koka upp. Dra av värmen och rör ner svartpeppar, en näve riven parmesan och en äggula eller två om du vill. Blanda mer pasta och spä eventuellt med lite sparat pastakokvatten.
Pesto pasta - Rör ner valfri färdig pesto i pastan och späd med lite pastakokvatten. Servera till whatever.
Enkla rätter
Norrlandspölsa - Stek upp resterna av gårdagens kokta potatis (fast sort), lägg åt sidan. Dra i hela burken pölsa och stek i smör tills den flytit ut helt och förlorat lite vätska. Lägg i potatisen, blanda runt och låt det få stekyta, vänd och få stekyta på andra sidan också. Servera med rödbetor och stekt ägg. Smakar typ som en krämigare form av pyttipanna.
Felix små delikatessköttbullar - kan stekas på medelvärme direkt från frysen. Bäst smak enligt mig.
Pease bowl (pulled teriyaki, chiligryta) - Två nya färdigrätter gjorda på ärtprotein som är förvånansvärt goda och mättande.
Felix krögarpytt - Den godaste av alla färdiga pyttipannor.
Dumplings (beijing 8, andra) - Vissa butiker har en fristående frys med sortiment från Beijing 8. Deras dumplings är helt ok både i pris och smak faktiskt. Ånga, koka varsamt eller stek och servera med valfri dippsås.
Findus Fish & chips gourmetfiléer - lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg pommes på andra halvan, kör in i ugnen. Servera med remouladsås och citron eller nått.
Färdig pizzadeg - Färdig tomatsås (eller bechamel/ostsås om ma vill göra vit pizza), färdigriven ost, valfri topping eller matrester. Klart.
Peka potatisgratäng i påse - kombinera med vegeschnitzel, pepparsås, lite broccoli och kanske cider för enkel vardagslyx.
Varma mackor - vitt bröd med vad fan som helst på, täckt med ost. Sallad till om man vill. favoriten hemma är salami/brie, chevre/valnöt/honung, köttfärssås, skinka/senap eller kassler/ananas.
Omelett/frittata/tortilla - stek vad fan som helst nästan tills klart, vispa ihop lämplig mängd ägg med en skvätt vätska och häll över. Stek på medelvärme under omrörning tills ägget är nästan koagulerat, bred ut, lägg på lock och stek klart på låg värme till fast. Alternativt dra på ost och ställ in i ugn tills färdig. Resterna är skitgoda i en macka med nån kall sås och nått grönt.
Enkla köttfärslimpa - rör ner en påse pulverlöksoppa i 2dl creme fraiche (smaksatt om man vill), blanda väl med 500g blandfärs, forma till limpa och stek i ugn på 175 grader i 40 min. Klart. Servera med valfri kolhydrat, grönsak och sås.
Korv stroganoff - Stek en halv ring falukorv med en hackad lök, dra på 3msk tomatpuré och stek lite till. Häll i 2,5dl matlagningsgrädde, 1 dl mjölk, 1 burk creme fraiche franska örter, 1msk sötstark senap. Koka ihop och smaka av med ketchup, salt och peppar. Servera med ris och ärtor eller makaroner om du inte orkar koka ris. Parboiled ris kan du för övrigt koka som pasta i rikligt med vatten till det är helt klart och sen bara hälla av vattnet.
Abbas tonfisk i currysås - gör lite couscous i en djup tallrik (50/50 couscous och kokande vatten plus lite kryddor och lite fett). Häll över tonfisken och värm i micron i 40 sekunder typ.
Blodpudding - bacon, vitkål med lingon
Sallad & wraps
Om man vill ha sallad men inte orkar hacka hela kvällen, så kan man hitta en "picadeli" och plocka ihop salladen som ska användas i kvällens rätt. Det är inte skitbilligt, men man sparar så mycket tid och det är nyttigt med en sallad då och då.
Tonfisk och linssallad - Konserverade gröna linser med Abbas tonfisk i italiensk vinägrette och lite blandad hackad sallad med typ rödlök, stjälkselleri, kinakål, paprika, oliver och annat gott.
Fiskwraps - valfri panerad fisk i tortillawrap med sallad och nån kall majjosås eller salsa. Man kan köra vegenuggets eller vegescnitzel som man delar upp lite bara efter man stekt dom.
Prinsens västkustsallad - eller skaldjur-/räk-/skagenröra. I wrap med sallad eller till en bakpotatis som man kör i micron om man har bråttom.
Tonfiskröra - Finns tusentals recept på nätet med olika smakprofiler. Hitta några du gillar och kör i wrap, på macka, till salad eller till bakpotatis.
Rydbergs baguettesallad kyckling curry - i wrap med sallad, i baguette, till ris eller bakpotatis.
Falafelmix - finns en pulvermix i "mellanösternbutiker" som man bara blandar med vatten till en smet. Om man är lite avancerad kan man fritera bollar av denna smet för att få falafel, om man inte är lika avancerad kan man helt enkelt steka lite plattare pannbiffar i rikligt med olja för att få nästan samma sak. Sen behöver du bara lägga i ett libabröd eller pitabröd med sallad, såser, syrade grönsaker osv.
Soppa
Kelda Thaisoppa - Värm upp i en kastrull med eventuellt fast tofu och lite tunnstrimlade grönsaker som rödlök, morot, daikon, paprika, böngroddar, gröna bönor osv. Koka valfria nudlar i separat kastrull. Kombinera. Klart.
Kelda Toscana tomatsoppa - Värm upp i en kastrull och koka samtidigt ett paket valfri färsk fylld pasta. Kombinera. Klart.
Felix Gulaschsoppa - Den godaste av burksopporna. Värm i kastrull och dra i en nypa kumminfrön (inte spiskummin) och eventuellt lite chili.
Knorr tomatsoppa med pasta - Pulversoppa som håller hur länge som helst och går snabbt att laga. Är ganska mild i smaken men kan kryddas upp med lite örter, svartpeppar och chili.
pimpade nudlar - Det här är en hel bloggpost i sig som kommer lite senare, men i stort sett kokar man ett paket bra nudlar, kanske knäcker i ett ägg som får koka med, lägger till lite grönsaker, tofu, toppings, såser osv.
Det finns en hel del fler nödraketer på lager samt recept som är förrädiskt enkla efter man gjort dom en gång, så det kommer nog fler inlägg om detta senare =)
Kommentarer
Skicka en kommentar