Hösten är här! Dags för mysiga soppor.
4-6 portioner
Soppan:a
2 msk smör
3 hackade gula lökar
2 msk farinsocker
2,5 dl vitt vin
3 stora eller 5 medelstora palsternackor
1,25 dl buljong (tärningar funkar fint)
1 dl matlagningsgrädde
½ tsk timjan
Salt & peppar
Ganering:
1 stor palsternacka
Olja
Salt
Honung
1 pkt bacon
Soppan:
Svetta löken på låg värme med lite salt i smöret tills gyllene och mjuk, typ 10 min. Häll på socker och stek tills socker har smält och löken är karameliserad.
Under tiden kan du skala palsternackorna, dela i 4 delar på längden och skiva sedan relativt tunt, typ 3-5 mm. Lägg i hacket i en kastrull, häll på vinet, löken och timjan. Sjud under lock i 20 min till palsternackan är mjuk.
Häll på buljong och sjud under lock i 10 min till.
Mixa soppan med en stavmixer eller i omgångar i en mixer.
Häll tillbaka i grytan, häll på grädden, koka upp igen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera och strö över bacon och honungsrostad palsternacka.
Garnering:
Hacka bacon och stek till krispig. Spara fettet till något annat och låt baconet rinna av på ett hushållspapper.
Tärna palsternackan (1x1 cm), lägg i en liten ugnsform, blanda med olja och salta lite. Kör på 225 grader tills mjuk, 15-20 min. Ringla över honungen och rosta tills de ser rostade ut, 5-10 min till.
Kommentarer
Skicka en kommentar