Eriks chilimarmelad - Funkar till allt! (nästan)

 



När man börjar komma upp i ålder så har alla runtomkring en oftast styrt upp sitt liv så mycket iallafall att det kan vara svårt att hitta lite billigare meningsfulla presenter att ge bort på födelsedagar och liknande. Jag försöker dessutom ta ett medvetet steg bort från konsumptionshetsen  med billiga prylar som man skrattar lite åt men sen kastar. Istället försöker jag ge bort saker som man... uhm... konsumerar  (jaja, jag förstår ironin). Skillnaden är dock att mina presenter inte lämnar några sopor att ta hand om.

Några presenter som jag gjort genom tiden är chilisåser, rödlöksmarmelad, baconmarmelad, chiliolja, lökolja, beef jerky, korv, bröd, kakor osv. Nu när min kompis Erik fyllde år så funderade jag lite på vad han gillade och kom fram till att jag skulle göra någonting kryddigt som han kunde använda på lite vad som helst men även ha med i marinader eller glace då han grillar en del. Det slutade med att jag gjorde en försvenskad variant av Nam Prik Pao, en Thailändsk chilimarmelad. Jag ville att han skulle kunna återskapa den på egen hand utan att behöva åka till en asiatisk butik för att köpa specialingredienser.

Här är receptet jag testade fram och det blev riktigt lyckat om jag får säga det själv =)


Tillräckligt för 1 medelstor glasburk:

10 torkade röda avlånga chilifrukter (jag körde några jag hittade i butiken, antagligen i cayennefamiljen)
1 dl torkade tranbär
6 färska röda avlånga chilifrukter ("spansk peppar" som brukar finnas i vanliga butiker)
1 hackad rödlök
5 vitlöksklyftor (eller två solo-vitlökar)
6-10 finstrimlade kaffir limeblad (köpte en påse med frysta blad då de håller sig riktigt bra i frysen. Den kan funka med torkade, men färska eller frysta är bäst)
2 msk finhackad ingefära
½ dl neutral olja
1,5 dl farinsocker (muskovadasocker funkar också)
1,5 dl vatten
2 msk vietnamesisk fisksås (eller 1msk thailändsk, oftast den som finns i vanliga butiker)



1. Lägg de torkade chilifrukterna och tranbären i en skål. Häll på kokande vatten och låt stå i 10-15 min.

2. Krama ur chilin och tranbären och lägg i en matberedare med löken, vitlöken, färska chilin (ta ur fröna om ni vill ha lite mildare marmelad), ingefära och strimlade limebladen. Processa till önskad storlek på bitar. Jag körde det till en medelgrov blandning då jag ville ha lite olika storlek på bitar så att man kunde få lite variation på tuggorna ibland.

3. Häll i oljan i en wok eller stepanna och sedan chilismeten. Stek på medelvärme under 10-15 minuter och rör om ofta. Häll i socker, vatten och sänk värmen till låg (steg 2 av 6 på min spis). Låt allt småkoka under omrörning i 15 minuter, eller tills allt vatten kokat bort och blandningen har blivit klibbig och mörk. Rör i fisksåsen och låt sedan marmeladen svalna innan du häller över till en steriliserad glasburk (koka upp vatten i en stor kastrull, ställ åt sidan, lägg i glasburken och vänta 5 minuter).


Marmeladen funkade i glace, i marinad, i nudlarna, blandad med creme fraiche till en kall sås, i köttfärssåsen, på riset, som dippsås till dumplings, till chorizon...ja du fattar =)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma