Fusk-Sarma






Receptet kom av att jag var riktigt sugen på Sarma, men jag kände inte att jag orkade laga mat i 5h, vänta till dagen efter eller ha matlådor för ett halvår. Jag ville dessutom göra rätten ganska kalorisnål och nyttig. Resultatet blev någonting som är väldigt nära i smak och konsistens, men har inte “dolmar” utan en slags frikadeller i stället.

4 stora portioner eller 6 förrättsportioner

tid: 30 min tillagning, 1,5h koktid


ingredienser:


1 stor morot

3 vitlöksklyftor

1 stor lök

1 domaca korv (eller annan kallrökt, hård, paprika/vitlök korv)

500g mager nötfärs (blandfärs om man inte bryr sig om kalorier)

2 tsk paprikapulver (stark eller söt)

2 tsk vegeta

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 ägg

1 dl okokt jasminris

6-700g surkål på burk (inte med kummin)

1 rökt bröstben av fläsk

1L köttbuljong

ev extra vatten



  1. Hacka ena halvan av korven till ganska små bitar, skiva andra halvan. Småbitarna lägger du i en bunke och slantarna svettar du i en traktörpanna eller sauteusepanna tills dom renderat ut lite fett.

  2. Kör vitlök, morot och gula löken i matberedaren tills det är finhackat. Lägg hälften i bunken med den hackade korven och svetta andra hälften med korvslantarna. Salta en smula.

  3. Lägg i färsen, kryddorna, ägget och riset i bunken med korven och grönsakerna. Blanda väl och forma 12 köttbullar.

  4. Skölj av surkålen lite och lägg i hälften i pannan med grönsakerna och korven. Blanda och svetta lite till.

  5. Under tiden kokar du upp 1L vatten och löser upp buljongtärningarna i det. Dela sedan det rökta bröstbenet i lite mindre bitar.

  6. Jämna ut surkålsblandningen i pannan, lägg i köttbullarna, placera bröstbensbitarna mellan bullarna lite här och var. Lägg över resten av surkålen som ett täcke och häll på buljongen. Häll eventuellt på lite mer vatten så att att allting är nästan täckt.

  7. Koka på låg värme med lock i 1,5h. Kolla lite då och då så att det finns tillräckligt med vätska, om inte så toppar du bara upp lite.

  8. Servera med nybakt bröd, syrade grönsaker och gärna öl. Rätten är nästan godare 1-2 dagar senare.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon