KNIVAR! ett måste i köket, men hur väljer man rätt?


En kompis bad mig nyligen om råd då hon skulle köpa en ny uppsättning knivar. Det fick mig att fundera på processen kring hur man väljer det redskap som kanske är det viktigaste i köket. Går man på design, funktionalitet, kvalité, pris? Det slutade med att jag ställde några frågor för att kunna identifiera vilken kniv som kanske var bäst lämpad i detta fallet. Jag måste innan jag går in på frågorna medge att jag inte är en expert på knivar, men jag har lagat mat och använt en hel del olika knivar under 25 år, så jag är relativt bevandrad för att vara en lekman.

Fråga 1: Vad ska kniven användas till?
Detta är egentligen den viktigaste frågan, för man vill ju ha en kniv som passar ändamålet. Jag säger inte att man behöver ha en kniv för varje uppgift i köket så att man till slut har en knivuppsättning som skulle göra Jack the Ripper avundsjuk. Om man är novis, eller vill packa lätt, så räcker det egentligen med 1-3 knivar; en kockkniv, en skalkniv och en santoku. I den ordningen. Om man sen vill nörda ner sig i matlagning och bryta ner fiskar och delar av djur, så kan det vara bra med en filékniv och en urbeningskniv. En brödkniv är väl kanske ett nödvändigt ont också, men den är ingen idé att lägga mycket pengar på.

Fråga 2: Hur håller du kniven?
Det finns egentligen två huvudsakliga sätt att hålla kniven; mitt på skaftet eller ett "nypgrepp" där man håller tummen och pekfingret en bit in på bladryggen och resten av fingrarna på skaftet. Om du håller mitt på skaftet så är det bra med ett lite tyngre skaft där balanspunkten på kniven ligger vid bolstret ungefär (där bladet och skaftet möts). Om du håller med ett nypgrepp så vill du ha ett lätt skaft där balanspunkten är en liten bit ut på bladet istället. Det bästa är att gå ut till nån välsorterad butik och känna på handtagen och tyngdpunkten.

Fråga 3: Hur mycket tid vill du lägga ner på underhåll?
Om du kan använda en brynstav, vilket inte är så svårt (öva med knivar från myrorna), så kan ett bra val vara en kniv med kolstålsblad. Många europeiska tillverkare som t ex Wusthof, Sabatier och Victorinox kör med det. Dom kan bli riktigt vassa, men man får bryna dom relativt ofta. Om du däremot inte vill lägga så mycket tid på underhåll så kan du välja en kniv med rostfritt stål eller nån legering. De flesta japanska knivarna kör med sånt stål och de håller sig vassa länge men är lite knepigare att slipa. Om man ändå skickar kniven till knivbrev så kanske det är alternativet för dig.

Fråga 4: Vad har du för budget?
Den här frågan hånger ofta ihop med kvalité också, men inte alltid, ibland har det med design att göra. Om du tycker att design är viktigare och du verkligen vill ha den där snygga Porschekniven, då är hoppet ute för dig är jag rädd. Om du däremot är ute efter kvalité så finns det en massa bra recensioner ute på nätet, så det är oftast bara att googla tillverkarens namn så får man en bild ganska snabbt. När jag frågade några kockvänner vilka knivar som användes i deras restauranger så svarade dom att det berodde på om TV var där och gjorde reportage eller inte. Om dom hade besök åkte dom fina japanska skrytknivarna fram, men till vardags använde dom praktiska, prisvärda knivar från Fiskars.

Slutsats: Så om du har en liten budget och håller mitt på skaftet, köp Fiskars Functional Form. Samma budget med nypgrepp, kör på OBH Nordica Arctic. Har du lite större budget, håller mitt på skaftet och kan bryna, köp Wusthof Ikon. Hellre rostfritt? Köp Yaxell Zen. Om du håller nypgrepp så är antingen Global mest prisvärd (den lite dyrare serien med bättre stål, GF, är att föredra) eller Tamahagane. Själv håller jag oftast mitt på skaftet och kör Yaxell ovan på bilden, men jag har tidigare kört Wusthof och dom var egentligen lite skönare och tyngre...hmmm...kanske dags att gå tillbaka till dom...

Hoppas ni har blivit lite klokare, själv börjar jag nu sukta efter nya knivar igen...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma