Bang Bang kyckling - explosivt gott... *suck*



Ibland stöter man på ett sånt där recept som bara är för enkelt för att kunna vara gott, men sen äter man det och undrar varför man inte gör rätten hela tiden. Det här är en sån rätt.
Bang Bang kyckling är populärt i Sichuan och rätten får sitt namn av att man i tillagningsprocessen bankar skiten ur kycklingköttet med valfri pinne, kavel, batong eller liknande. Normalt sett pocherar man kycklingbröst med lite ingefära, vårlök och vitlök, men man kan ta en genväg och köpa en grillad kyckling och sno kycklingbrösten från den. Resten av kycklingen kan man använda som toppings till nudlar, i en soppa eller nått. Här är det sjukt enkla och snabba receptet:


Recept:

2 tillagade kycklingbröst
1 gurka
2 msk strimlad vårlök

dressing:
½ tsk rostad, mald, sichuanpeppar (hylla 6)
2 msk rostade sesamfrön
3 msk ljus sojasås
1 msk kinesisk svart vinäger (hylla 5)
1 msk chiliolja (hemmagjord eller hylla 5)
1 riven vitlöksklyfta
½ msk finhackad ingefära
1 nypa salt


  1. Strimla gurkan på valfritt sätt och bred ut på en tallrik.
  2. Banka skiten ur kycklingbrösten och dra isär till mumsbitar. Sprid ut över gurkan.
  3. Rör ihop dressingen och droppa ut över kycklingen. Strö över vålöken och servera.

Det här är en sån rätt som man äter tillsammans med andra rätter och ris. En vanlig företeelse i kina är att man har alla rätter i mitten av bordet och sen har man sin egen risskål. Man tar en mumsbit av det man vill äta och följer upp med lite ris, eller så tar man lite av en rätt och lägger på sitt ris och äter därifrån. Vi åt t ex dumplings, en tofuskinnsallad, DanDan nudlar samt denna rätten till vårt ris. Hoppas ni testar, för det är verkligen så enkelt och skitgott. Tror det tog 10 min från början till slut och då hade jag inte lagat den innan. (Jag tror t o m du skulle klara detta recept Josefin 😉 )






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma