Köttfärssås - vardagshjälten och matlådornas trotjänare

Det är svårt att få köttfärssås att se sexigt ut på bild utan en massa fusk, så jag försökte inte ens.

Köttfärssås är en sån där rätt som nästan alla gillar. Det är min dotters favoriträtt, det är svenskarnas vanligast medhavda matlåda och jag tror fan det är den vanligaste rätten man ser utomlands på turistrestauranger. I England är det också en av de vanligaste rätterna att servera i hemmet, oftast via konserv.
Det finns ju flera anledningar till att rätten är så populär; den är enkel att laga, enkel att variera, passar till mycket, är relativt billig och framför allt jävligt god. Jag har en myriad med olika recept, baserat lite på hur mycket tid jag vill lägga ner, hur mycket arbete jag vill lägga ner, hur mycket jag vill impa på folk eller hur trött jag är på "vanlig" köttfärssås. Jag har dock ett grundrecept som jag ser som mitt "max resultat för minst tid/jobb". Jag kommer ta upp andra recept också, men det kommer sen.

Recept:

500g blandfärs
salt och svartpeppar
1 hackad gul lök
2 finrivna vitlöksklyftor
1dl tomatpuré (en halv tub Slotts)
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vegeta
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 tsk socker
2 burkar passerade tomater (helst Mutti)
2 msk ketchup
2 hönsbuljongtärningar
2-3 dl vatten
(1dl matlagningsgrädde)


  1. Bryt upp färsen i pannan, salta och peppra och stek. Hacka löken under tiden och ha sen i den i pannan med vitlöken. Stek på ganska länge så att köttfärsen börjar bli krispig och löken brynt, då får man ut mer smak i såsen.
  2. Dra i tomatpuré och alla kryddorna, stek ett litet tag till. Du ska börja känna doften av stekt tomatpuré.
  3. Häll på resten av ingredienserna, koka upp och sänk sen värmen till sjudande, typ 30% (plattan på 2 av 6). Rör om då och då så att oljan inte separerar för mycket. Om det skulle hända ändå så är det bara att röra ihop såsen igen. Späd med lite mer vatten om såsen blir för tjock.
  4. Sjud i minst 15 minuter, ungefär så lång tid som det tar att få upp pastavatten till kokande och sen koka spagetti. Om såsen är lite för salt eller syrlig för din smak, så kan man röra i 1dl matlagningsgrädde i slutet och koka nån minut till.

Nästa gång jag tar upp köttfärssås ska jag förklara varför jag använder just dessa ingredienser och tekniker samt hur man kan modifiera såsen åt olika håll.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma