Hummus - frukost, lunch, middag

 



Jag har en kollega vars man "lever på hummus" enligt henne. Jag kan ju tänka mig roligare saker att leva på, men samtidigt så kanske han är lite smartare än alla andra. Hummus innehåller ändå mycket protein, C-vitamin, rätt sorts fetter, mineraler, probiotiska element, antioxidanter och andra hälsofrämjande saker. Det är en vanlig frukost i mellanöstern och serveras till många måltider som ett tillbehör eller som en del av en meze. Personligen brukar jag väl mest göra den om jag ska ha meze eller falafel, men det blir alltid över och då har jag börjat ha det på macka eller som grönsaksdipp, något som funkar utmärkt.

De olika originalversionerna kan ta ganska lång tid att göra men jag har en bra version som bara tar några minuter om man har en matberedare eller bra mixer. Det finns även en hel uppsjö med varianter på hummus, men här är min grundversion:


Ingredienser

1 burk ekologiska kikärtor
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 dl matyoghurt
1 tsk honung
1/2 dl Tahini (sesamröra)
1/2 citron (saften)
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk vegeta
2-3 msk bra olivolja
salt och peppar
1-3 msk vatten

paprikapulver och olivolja till topping


  1. Skölj kikärtorna ordentligt i varmt vatten. Anledningen är att få bort den lite kletiga "saften" som de ligger i men också för att få bort doften och smaken av konserveringsämnen.
  2. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare med knivblad. Mixa till önskad konsistens genom att hälla i lite vatten i tunn stråle medans maskinen är igång. Det blir en emulgeringseffekt som gör hummusen ännu krämigare. Om hummusen är för sur, ta i mer honung, för söt, mer citron, ingen smak, mer tahini, vitlök, spiskummin eller vegeta. Hummusen får även lite mer smak om det får stå i kylen ett tag.
  3. Lägg hummusen i en lämplig skål, dra en tesked i en "swirl" över toppen, häll på lite olivolja och pudra över lite paprikapulver.
  4. Hummusen håller minst 3 dagar i kylen och blir nästan godare ju längre den får stå.

Det finns versioner som använder andra baljväxter än kikärtor, andra nötsmör än tahini, tillägg av olika grönsaker som t ex rödbeta och även andra smaksättningar med kryddor. Med den här basen kan ni experimentera lite.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica - kärt bakverk har många namn

Koreanska kalla nudlar - Mul naengmyeon

Fusk-Sarma