Dan Dan nudlar - bättre än Tom Tom och Bang Bang
Dan Dan nudlar är en väldigt populär streetfood-rätt från Sichuan i Kina. Namnet har rätten fått från pinnen, eller oket, som försäljarna använda för att bära rätten. I ena änden hände nudlarna och i andra änden såsen. Det finns otaliga variationer på denna rätten men de största gemensamma nämnarna är nudlar, chiliolja, sesampasta, soja, inlagda grönsaker och vårlök. Jag har testat lite olika recept och kommit fram till ett som var riktigt gott. En vän som var med när vi gjorde denna versionen var lite överaskad av hur lätt det faktiskt var att laga rätten och blev helt såld. Han fick med sig en burk chiliolja hem, så vi får se om han grottar ner sig i DanDan träsket han med =)
Recept:
4 portioner eller 2 åherregudjagdöööör-portioner
Topping:
1 dl hackad Yacai (pickled mustardgreen, ett måste. finns i små vakumförpackningar på hylla 6)
200g köttfärs (har testat både fläsk och nöt och båda funkar. Man kan nog även köra vego och tofu)
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk maizena
1 tsk sesamolja
1+1 tsk kinesiskt risvin (sake eller en torr sherry funkar också)
1+1 tsk ljus soja
1dl strimlad vårlök
rapsolja till stekning
Såsen
5 msk ljus soja
1 msk socker
1 tsk kinesisk svart vinäger (asiatisk version av balsamvinäger typ, hylla 5)
1 tsk MSG (monosodiumglutamat, och nej, det är inte farligt. Källan till detta rykte kommer ifrån gammal hederlig rasism och pseudovetenskap. Riktig vetenskap har bevisat att det inte är giftigt. Samma ämne finns i nästan all japansk mat och allting tomatbaserat. Finns på hylla 10)
1 tsk rostad mald sichuanpeppar
4 msk chiliolja
2 msk kinesisk sesampasta (hylla 5. Kan dock ersättas med 1 msk slätt jordnötssmör och 1 msk tahini. Det är inte riktigt samma sak då den kinesiska varianten har en mer rostad smak, men det är relativt nära)
250g torra dan dan nudlar (hylla 6. Kan ersättas med andra tunna vetenudlar som tex japanska somen-nudlar. Vi körde även med äggnudlar vilket också funkade utmärkt, även om det inte är "genuint". I värsta fall kan man nog även köra cappelini eller spagetti).
Spara 1 dl av kokvattnet.
1. Rör ihop marinaden till köttfärsen, salt, socker, maizena, sesamolja, 1 tsk risvin och 1 tsk ljus soja. Blanda ner köttfärsen och marinera i 15 min, gör såsen så länge.
2. Värm upp soja, socker, vinäger och MSG i en liten kastrull tills sockret är upplöst. Ta av värmen och rör i sichuanpeppar (som du har rostat på låg värme i en torr panna tills den börjar lukta gott och sedan malt i mortel), sesampasta och chiliolja. Sås klar.
3. Värm en stekpanna, häll i olja och vänta tills den börjar ryka. Häll i yacai och stek under omrörning tills den blir "torr". lägg i köttfärsen med marinad och stek ordentligt tills det börjar bli krispigt. Häll på 1 tsk risvin och 1 tsk soja och fortsätt steka tills all vätska är borta igen. Ställ åt sidan.
4. Koka nudlarna.
5. Fördela såsen i bottnen på 2 eller 4 skålar. Fördela nudlarna, kött-toppingen och vårlöken i skålarna. Om man vill ha ännu starkare nudlar, vilket är det normala i sichuan, så kan man hälla på valfri mängd chiliolja också.
6. Gegga runt och ät. Om det känns för torrt kan man hälla på lite av det sparade kokvattnet.
Det finns som sagt många versioner av denna rätt, så experimentera gärna med mängden sås, toppings, styrka, chiliolja osv. Traditionellt så används ungefär hälften av mängden topping och sås, men i Sverige så är vi ju lite mer giriga på såsen...
Kommentarer
Skicka en kommentar